Opbaring en verzorging

Opbaring en verzorging

Thuis opbaren

Een overledene kan in de meeste gevallen thuis worden opgebaard en verzorgd, op bed of in een uitvaartkist. Daarbij kunnen desgewenst ook materialen worden gebruikt, zoals een kussen, lakens of dekbedhoes, om daarmee de sfeer persoonlijker te maken.

Als er geen aparte kamer beschikbaar is waar de overledene kan worden opgebaard, kunnen er kamerschermen worden geplaatst, waardoor er toch een afgescheiden ruimte ontstaat. De overledene kan desgewenst ook op de eigen kamer in een zorgcentrum of bij een familielid of goede relatie worden opgebaard, als de ruimte daar geschikter is.

Desgewenst kunnen nabestaanden zelf deelnemen aan de verzorging, wat kan meehelpen het verlies op een goede manier te verwerken.

 

Opbaren in uitvaartcentrum

Als thuisopbaring niet mogelijk of niet wenselijk is kan vanzelfsprekend ook worden gekozen voor opbaring en verzorging in een uitvaartcentrum. Het afscheid nemen zal dan op daartoe ingestelde tijden kunnen plaatsvinden.

 

Opbaren en verzorgen met respect

Opbaren en verzorgen (naar website CMO)
Afbeelding: CMO

Om te voorkomen dat het lichaam van een overledene te snel in slechte conditie raakt, wordt het, ook bij thuisopbaring, gekoeld door een speciaal hiervoor ontworpen koelinstallatie. Sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om thanatopraxie, een lichte vorm van balseming, toe te passen waardoor koeling niet nodig is.

Meer hierover kunt u lezen in de brochure, die u kunt downloaden. Ook als een overledene door bijvoorbeeld een operatie of ernstig ongeval eigenlijk niet goed toonbaar meer is bieden speciale technieken voor restauratie en speciale behandelingen meestal een goede oplossing om toch op waardige wijze afscheid van hem of haar te kunnen nemen.

Er is meer mogelijk dan veel mensen denken!
Voor deze speciale behandelingen werk ik samen met CMO (Cura Mortu Orum), een landelijk werkende organisatie die hierin is gespecialiseerd.

 


Brochure CMO
(pdf)